Je bevindt je hier:

Collectieparels

Beeld en Geluid beheert een brede, dagelijks groeiende mediacollectie. Naast één van de grootste audiovisuele collecties van Europa vind je ook andere mediavormen in onze collectie, zoals geschreven pers, politieke prenten, websites, games en mediagerelateerde objecten. Hier vind je onze collectieparels: van een nieuwe aanwinst tot bijzondere video's en de gamescanon.

Een dame toont kleding tijdens een modeshow.

Herfst- en wintermode (1963) HD

Bekijk onze herfstcollectie!

Heb jij jouw outfits voor de herfst al klaar liggen? Of ben je nog op zoek naar inspiratie? Bekijk ons herfstkanaal op YouTube en duik in onze collectie historische herfstbeelden!  

Thumbnail van een Polygoonvideo uit 1984 over een zomerse dag in het Vondelpark

Nostalgisch genieten op YouTube

Op ons YouTube-kanaal vind je uren collectiemateriaal. Verlies jezelf in de vele merkwaardige nieuwsitems, historische tijdsbeelden, indrukwekkend oorlogsmateriaal en grappige curiosa.

Bekijk meer
Jurk Nikkie de Jager, pak Jan Smit, jurk Chantal Janzen en jurk Edsilia Rombley

Jurk Nikkie de Jager door Edwin Oudshoorn, pak Jan Smit van Oger, jurk Chantal Janzen door David Laport en jurk Edsilia Rombley door Tess van Zalinge

Favoriete aanwinst

Afgelopen mei vond na twee jaar voorbereiding eindelijk het Eurovisie Songfestival in Ahoy' Rotterdam plaats. Qua omvang een ware monsterproductie. De uitzendingen van halve en hele finale(s), stromen automatisch digitaal bij Beeld en Geluid binnen. Daarnaast hebben wij vele fysieke objecten verworven rondom deze productie. Denk daarbij aan de prachtige kleding van de presentatoren, schetsen van kostuums, opvallende decorstukken, blauwdrukken van de zaal, het bidbook van Rotterdam (waarmee de stad de eer kreeg het ESF te hosten) en de bokaalkoffer van winnaar Måneskin. Die was de winnaar vergeten mee te nemen. Helaas voor ons, zat de bokaal er niet meer in, die is wel netjes meegenomen. 
Met deze aanwinst hebben we niet alleen de uitzending vastgelegd, maar ook een collectie die inzicht geeft in de hoeveelheid werk die achter de schermen in deze megaproductie is gaan zitten!
Lees meer
Auto die op zijn kop ligt uit de film Alleman

Alleman (Haanstra, 1963)

En de Oscar gaat (bijna) naar....

Sommige films zijn het waard om door iedereen gezien te worden. Daarom tonen we hier een selectie films die genomineerd zijn voor een Oscar, of er zelfs een gewonnen hebben! Bekijk een prachtige animatiefilm van Børge Ring en drie films uit het oeuvre van meesterfilmer Bert Haanstra. Geniet van het alledaagse leven in de jaren 60 in Alleman, bewonder het handwerk in Glas of ontdek hoe weinig we eigenlijk verschillen van verschillende dieren in Bij de beesten af.

Campagnebeeld Gamescanon met o.a. Horizon Zero Dawn, Jazz Jackrabbit en Battery Check.

Gamescanon

De gamescanon biedt een een overzicht van alle mijlpalen in de Nederlandse gamegeschiedenis. Welke game speelde jij voor het eerst? Of het liefst? Laat hier je eigen game-herinnering achter en maak de canon nog rijker!

Naar de gamescanon
Afbeelding van de Dik voormekaar show!

De Onvergetelijke Luisterlijst

De Onvergetelijke Luisterlijst bestaat uit 100 radio-hoogtepunten: van muziek tot sport, van spelletjes tot journalistiek. Luisteraars hebben door middel van hun stemmen de volgorde bepaald voor de meest spraakmakende fragmenten, markante radiomakers en legendarische programmatitels. De lijst is een initiatief van NPO Radio 1 en Beeld en Geluid voor de viering van 100 jaar radio in Nederland op 6 november 2019. 

Beluister de hoogtepunten